Piment d'Espelette

Deze grof gemalen chili peper - in het Baskisch Ezpeletako biperra - is met zorg en liefde verbouwd op de Ferme Conchoinea, een perceel van ongeveer 4 hectare gelegen in Aïnhoa in het Franse Baskenland.
€8,40
Beschikbaarheid: Op voorraad
Levertijd: 1-3 werkdagen

De peper is genoemd naar de plaats waar hij al eeuwen wordt verbouwd, en waar jaarlijks een festival ter ere van de chilipeper wordt gehouden: Espelette, in de Frans-Baskische Pyrenées-Atlantiques. De teelt van chilipepers in dit gebied dateert van midden 17e eeuw, toen de chilipeper vanuit Zuid-Amerika in Europa geïntroduceerd werd.

Hieruit is de Baskische variëteit Capsicum annuum var. gorria ontstaan, ook wel de Gorria of Biper genoemd. Op de Ferme Conchoinea verbouwen Laurent et Laurence Bessouat sinds 1998 deze peper, die ze met de hand planten en oogsten. Van deze grof gemalen chili  mogen de partikels hoogstens 5 mm groot zijn. Segida maakt er ook een pimentpasta (purée) mee en diverse andere producten, waarvan wij er enkele verkopen.

Piment d'Espelette mag sinds 2000 het predikaat appellation d'origine contrôlée (AOC) dragen, en sinds 2002 ook als enige Franse specerij het Europese appellation d'origine protégée (AOP). Mits deze onder toezicht van het Syndicat du Piment d'Espelette wordt verbouwd. Ieder jaar opnieuw wordt de teelt door deze Council op de kwaliteitscriteria van het Baskische en Europese label beoordeeld.

Hoe goed deze piment van Segida is, blijkt uit de vele prijzen die de peper in de wacht heeft gesleept, waaronder de medaille d'Argent op de Salon internationale d'agriculture in Parijs in 2018. 

Onze Piment d'Espelette wordt aangeboden in het originele verpakkingen, een glazen potje met 40 gram peper en een zak met 250 gram. Uitsluitend in de opriginele verpakking ! Het is niet toegestaan Piment d'Espellete onder de officiële naam en onder AOP-label te herverpakken. Hied u voor namaak. Het gebeurt helaas wel!

De Piment d'Espelette is onmisbaar in de Baskische keuken, waar hij onder meer in 'piperade' wordt gebruikt. In Baskenland gebruikt men hoofdzakelijk Espelette, zelden zwarte peper.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
. . . . .
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »