Een geurige vegetarische tajine boordevol groenten en kikkererwten. De Tajine kruidenmix met citroen van De Kruidenshop is hierbij de ster – een frisse, kruidige blend die geïnspireerd is op de Marokkaanse keuken. Deze mix (vergelijkbaar met ras el hanout met citrustonen) brengt alle smaken samen tot een hartige stoofpot met een vleugje citroen.
Ingrediënten:
- 2 el olijfolie
- 1 grote ui, grof gesnipperd
- 3 teentjes gerookte knoflook, fijngehakt of knoflookschilfers
- 2 tl Tajine kruidenmix met citroen (De Kruidenshop) – aromatische Marokkaanse kruidenmix met een frisse citrustoets
- 1 tl gemalen komijn (optioneel, extra naar smaak)
- 2 winterpenen, in grove stukken
- 2 vastkokende aardappels, in blokken
- 1 courgette, in dikke halve plakken
- 1 kleine flespompoen (of 200 g pompoenstukjes), in blokken
- 1 blik kikkererwten (400 g), uitgelekt
- 100 g gedroogde abrikozen, gehalveerd
- 500 ml groentebouillon
- 1 ingemaakte citroen*, vruchtvlees verwijderd en schil fijn gehakt (optioneel, voor extra citroenaroma)
- Peper en zout naar smaak
- Verse koriander of peterselie, ter garnering
*Ingemaakte (gepekelde) citroen is optioneel. De Tajine kruidenmix bevat al citroenaroma, maar wat stukjes ingemaakte citroenschil maken de Marokkaanse beleving helemaal af.
Bereidingswijze:
Basis fruiten: Verhit de olijfolie in een ruime (tajine-)pan op middelhoog vuur. Fruit de ui tot deze glazig wordt. Voeg dan de knoflook toe en bak kort mee.
Kruiden bakken: Strooi de Tajine kruidenmix met citroen en eventueel extra komijn over de gefruite ui en knoflook. Roerbak de kruiden 1 minuut mee zodat ze hun aroma’s goed vrijgeven in de olie. Je keuken vult zich nu met de geurige specerijen uit Marokko!
Groenten toevoegen: Doe de wortel, aardappel, courgette en pompoen in de pan. Schep alles om zodat de groenten bedekt worden met de gekruide olie. Bak 2–3 minuten al omscheppend.
Stoven: Voeg de kikkererwten en gedroogde abrikozen toe. Giet de groentebouillon in de pan zodat de groenten grotendeels onder staan. Leg, indien gebruikt, de fijngehakte schil van de ingemaakte citroen erbovenop. Breng het geheel aan de kook.
Lange suddering: Zet het vuur laag en dek de pan af met een deksel. Laat de groentetajine ca. 45 minuten tot 1 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe voorzichtig. De tajine is klaar wanneer alle groenten gaar en zacht zijn en de saus iets is ingedikt. Voeg indien nodig een scheutje water toe tijdens het stoven als het te droog zou komen te staan.
Op smaak brengen: Proef de tajine en breng op smaak met peper en zout. De Tajine kruidenmix zal al veel smaak hebben afgegeven (pittig, kruidig en een vleugje frisheid van citroen), dus vaak is extra zout niet of nauwelijks nodig.
Serveren: Strooi vlak voor serveren verse koriander of peterselie over de tajine. Serveer deze Marokkaanse groentetajine met citroen met warme couscous met onze Couscous kruiden of platbrood. Vermeld aan tafel dat dit gerecht zijn authentieke smaak dankt aan de Tajine kruidenmix met citroen van De Kruidenshop, die perfect is voor tajines en Marokkaanse stoofschotels