Een klassiek Italiaans pastagerecht met rijk gevulde tomatensaus. We gebruiken de Italiaanse spaghetti kruidenmix van De Kruidenshop om de saus op smaak te brengen – een fijne kruidenmix boordevol traditionele Italiaanse kruiden zoals oregano, basilicum en knoflook. Hiermee tover je in een handomdraai een authentieke bolognesesaus op tafel.
Ingrediënten:
- 2 el olijfolie
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 wortelen, in kleine blokjes
- 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 300 g rundergehakt (of half-om-half gehakt)
- 2 tl Italiaanse spaghetti kruiden (De Kruidenshop) – traditionele mix voor pastasaus (met o.a. oregano, basilicum, knoflook)
- 1 blik (400 g) tomatenblokjes
- 3 el tomatenpuree
- 100 ml rode wijn (optioneel, voor extra diepte)
- 1 tl suiker (om de zuurgraad van de tomaten te balanceren)
- Zout en peper naar smaak
- 400 g spaghetti (pasta)
- Geraspte Parmezaanse kaas, voor garnering
- Verse basilicumblaadjes, ter garnering
Bereidingswijze:
Basis voor soffritto: Verhit de olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, wortel en bleekselderij toe en fruit deze zachtjes ~5 minuten, tot de groenten zacht beginnen te worden. Dit mengsel vormt de basis (soffritto) van de saus.
Knoflook en gehakt: Doe de gehakte knoflook bij de groenten en bak 1 minuut mee. Voeg dan het gehakt toe. Bak het gehakt rul en bruin het lichtjes. Giet overtollig vet af indien nodig.
Kruiden en tomaten toevoegen: Strooi de Italiaanse spaghetti kruidenmix over het gehakt-groentemengsel en roer goed om. Deze mix zal de saus een heerlijke Italiaanse smaakbasis geven. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe, bak even mee om te ontzuren, en giet dan de tomatenblokjes in de pan. Roer alles door.
Afblussen: Schenk de rode wijn erbij (indien gebruikt) en roer. Laat de saus opkoken en voeg de theelepel suiker toe om de tomatenzuurte wat af te ronden. Zet het vuur laag.
Lange suddering: Laat de bolognesesaus nu minstens 20-30 minuten zachtjes pruttelen op een heel laag vuur. Hoe langer het suddert, hoe voller de smaak. Roer af en toe zodat niks aanbakt. Indien de saus te droog wordt, kun je een scheut water of extra tomaat toevoegen.
Op smaak brengen: Proef de saus en breng op smaak met zout en peper. Voeg desgewenst nog een extra halve theelepel Italiaanse spaghetti kruiden toe voor een sterkere kruidenkick, of naar smaak. De saus is klaar wanneer het gehakt helemaal gaar is en de smaken goed zijn gemengd.
Pasta koken: Kook intussen de spaghetti volgens de instructies op de verpakking in gezouten water tot al dente. Giet af, maar hou een kopje van het kookvocht apart.
Mengen: Schep de uitgelekte spaghetti bij de saus in de pan. Meng alles goed door elkaar. Voeg een scheut van het achtergehouden pasta-kookvocht toe om de saus te laten hechten aan de pasta en een mooie glans te geven.
Serveren: Serveer de spaghetti bolognese op borden. Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas en garneer met verse basilicumblaadjes. Licht toe dat de Italiaanse spaghetti kruiden van De Kruidenshop de saus die authentieke Italiaanse smaak hebben gegeven – een mix waarmee je de heerlijkste pastasaus maakt. Buon appetito!